Warsztaty kulinarne klasy 7 „Takie dania lubimy najbardziej”
Cele:
Zainteresowanie uczniów umiejętnościami kulinarnymi wykorzystywanymi w życiu codziennym.
Spędzanie wolnego czasu w ciekawy i pożyteczny sposób.
Poznawanie zasad prawidłowego odżywiania się niezbędnych w dorosłym życiu.
Wdrażanie zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania posiłków.
Doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni.
Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie.
Kształcenie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków, nakrywania do stołu, kulturalnego zachowywania się przy stole.
Poznaliśmy zasady bezpiecznego posługiwania się mikserem i gofrownicą. Część z nas przesiewała mąkę, inni nalewali mleko, wsypywali proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kroili owoce. Najtrudniejsze jednak było oczekiwanie, aż gofry się upieką. Każdy z nas mógł sam, zgodnie ze swoimi upodobaniami, udekorować swojego gofra. Zajęcia kulinarne dla uczniów z klas siódmej prowadziła Pani Jolanta Pawlak. /LKS/